Може ли наистина човек да бъде защитен свидетел в България, след като видяхме как бяга по коридорите на Съдебната палата един от защитените свидетели по делото Масларова?

Може ли наистина човек да бъде защитен свидетел в България, след като видяхме как бяга по коридорите на Съдебната палата един от защитените свидетели по делото Масларова? Отговорът на този въпрос се търси днес в студиото на \"Часът на Милен Цветков\".

Според Наталия Киселова – доктор по право и преподавател в СУ, нормативно е възможно в България да има истински защитен свидетел, на когото прокуратурата може да се опре, да докаже обвинение и да вкара някого в затвора. Тя заяви, че при делата с висок обществен интерес се наблюдава едно медийно преиграване, което води до желанието на магистратите да се представят по-добре. Така не се спазват установените правила за разпит на свидетелите и се стига до там тези свидетели да бъдат видяни.

В последните години прокуратурата много често прибягва до фигурата на защитения свидетел. Важно е да си прави разлика между анонимен свидетел, защитен свидетел и свидетел, включен в програмата за защита на свидетелите. Това разясни адвокат Александър Марковски. Самоличността на анонимния свидетел е абсолютно скрита. Никой освен прокуратурата и разследването нямат достъп до свидетеля и единствено те са наясно с неговата самоличност. Именно анонимността гарантира защитата на свидетеля. По тази причина дори самият разпит се провежда в различно помещение в съда, а въпросите са писмени.

Разчита се на добросъвестността на прокурора, че ще запази анонимността на свидетеля.

Адвокатът в студиото разясни, че в България съществува закон за защита на участниците в наказателния процес. Макар и да го има, адвокат Марковски заяви, че не се е сблъскал с него по време на цялата си практика.

Успеваемостта на тази програма не е  голяма, заключи адвокат Марковски.

Относно това дали е възможно да се спекулира с показанията на анонимния свидетел, адвокатът беше категоричен, че не е възможно. Не може един съдебен акт да почива на показанията на анонимните свидетели, заяви той.

Достоверността на дадените показания няма как да бъдат проверени.

Наталия Киселова разясни, че не е възможно човек да бъде осъден единствено въз основа на самопризнания, на СРС-та и анонимни свидетели. Каква е обаче версията на един бивш затворник, минал по този път?

За повече информация по темата, както и какво разказа един бивш затворник – вижте видеото.