При възникналите сблъсъци са ранени 16 души, сред които шестима полицаи. Има пострадали в тежко състояние. Близо 100 души са арестувани...

Размирици в Белград белязаха снощния митинг в подкрепа на бившия военен лидер на босненските сърби Ратко Младич.

 

При възникналите сблъсъци са ранени 16 души, сред които шестима полицаи. Има пострадали в тежко състояние. Близо 100 души са арестувани.

 

Младич беше задържан миналия четвъртък в Сърбия. Очаква се, той да бъде предаден на Международния трибунал в Хага.

 

Срещу него са повдигнати редица обвинения за участието му във войната в Босна. Сред тях в геноцид и военни престъпления.

 

В протеста пред сградата на парламента на Сърбия са участвали около 10 хиляди души. Това обявиха организаторите от Сръбската радикална партия.

 

Демонстрацията прерасна в сблъсъци с полицията. Те са били провокирани от привърженици на крайната десница и дори от футболни хулигани.

 

Протестиращи преобърнаха контейнери за боклук и изпотрошиха светофари и витрини. Те атакуваха полицаите с камъни, бутилки и фойерверки. Служителите на реда разпръснаха демонстрантите. В акцията са участвали над 3000 полицаи и жандармеристи.

 

Сред обвиненията срещу Младич са за масовото убийство на босненски мюсюлмани в Сребреница през 1995 година. По-рано синът му – Дарко, обяви, че неговият баща е обявил, че няма нищо общо с това престъпление. То било извършено без той да е наредили или да знае за него.