Желяз Андреев, създател и ръководител на терапевтичната общност \"Ново начало\" и Юлиян Караджов, автор на книги за дрогата в спор по темата в \"Здравей, България\"...

Комисия на ООН призна, че борбата срещу дрогата не е дала очакваните резултати. Мисли се и върху легализиране на част от наркотиците в някои държави.


Желяз Андреев, създател и ръководител на терапевтичната общност \"Ново начало\" коментира, че дори Белият дом реагира в отговор на това предложение и го нарече грешка.


Още през 2009 имаше такова предложение. В тази комисия на ООН участват бившите министър-председатели на Колумбия, Мексико, Бразилия, тоест, това не е експертно, а политическо предложение. Да се мисли за легализация е абсолютно безпредметно, подчерта Андреев.  


В доклада на ООН е написано, че не може да решаваме някакъв проблем, докато не започнем да го разглеждаме в реалните му измерения, опонира Юлиян Караджов, автор на книги за дрогата.


По думите му там се дава пример с крайно обърканата класификацията на марихуаната, листата от кока и екстази – това не са толкова ужасни дроги, колкото ги изкарват от ООН. Например, марихуаната е забранена за пръв път през 1937 година с аргумента, че от пушенето й хората стават хомосексуалисти, комунисти и т.н. В повечето случаи класифицирането на едно вещество в една група е свързано с пропагандна кампания, основана на говоренето на глупости, каза Караджов.


Според него, ако легализираме марихуаната, нищо няма да се случи със здравето на нацията.


Желяз Андреев цитира изследвания, които сочат, че по никакъв начин легализирането на марихуаната, не е довело до подобряване на контрола.