Достатъчно е преди завръщането си в България птиците да са кълвали от заразени храни. В БАН разполагат с проби, но резултатите все още не са готови...

Най-късно до месец и половина ще бъде създадено лекарство срещу заразата, прогнозират нашите микробиолози. Но те са притеснени, че освен чрез зеленчуците, хипотетично бактерията може да се предава по много други пътища, включително и чрез мигриращите птици. Според д-р Христо Найденски, който се занимава именно с видоизменените бактерии, те също са потенциален източник на зараза. Достатъчно е преди завръщането си в България да са кълвали от заразени храни. В института разполагат с проби, но резултатите все още не са готови.

Да се установи дали даден микроорганизъм е опасен отнема седмици. Това е и причината създаването на лекарства също да става бавно.

При определени условия, обаче, дори една единствена бактерия може да се видоизмени.

Да се установят причините, които водят до видоизменението на микроорганизма, обаче е много трудно и отнема много време. По тази причина, не е изключено във всеки един момент друг щам на бактерията също да се превърне в убиец. Особено, ако е в контакт с други видове.