репостта, заедно с разположения наблизо средновековен манастир, сега са включени в трансграничен проект, който се очаква да стартира до месеци. Но този проект е само началото на стратегия за популяризиране на културно-историческите обекти.

Ямболските археолози търсят финансиране за проучванията в късноантичната крепост Малкото кале край странджанското село Воден. Ако бъдат осигурени поне 100 хиляди лева за разкопките, след реставрация мястото може да се превърне в туристическа атракция.

Укреплението, разположено само на няколко километра от границата с Турция, е сравнително добре запазено, макар че и оттук са минали иманяри.

Крепостта, заедно с разположения наблизо средновековен манастир, сега са включени в трансграничен проект, който се очаква да стартира до месеци. Но този проект е само началото на стратегия за популяризиране на културно-историческите обекти.

След месец в разкопките край Калето ще се включат студенти от столицата, а за подобряване на инфраструктурата край крепостта и включването на обекта в туристическите маршрути ще се търсят средства по европейски програми.

Допълнителна информация – във видеото.