Големият проблем в случая с инфекцията остава да се установи източникът. Испанските краставици бяха оневинени, че не са носители на бактерията \"ешерихия коли\", която причинява епидемията от смъртоносни стомашно-чревни разстройства...

\"Тази криза показва, че системата на ЕС не работи добре, повече от 10 дни не може да се открие източникът на инфекцията. Нещо трябва да се прецизира в системата и това трябва да е урок\".

 

Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов пред Дарик радио.

 

Големият проблем в случая с инфекцията остава да се установи източникът. Испанските краставици бяха оневинени, че не са носители на бактерията \"ешерихия коли\", която причинява епидемията от смъртоносни стомашно-чревни разстройства.

 

До момента смъртните случаи са 17. Вследствие на инфекцията, според Найденов, се е създала психоза, в резултат на която потреблението и в Европа, и у нас рязко спада.

 

Русия и Ливан затвориха пазарите си за европейски зеленчуци. ЕК ще реши дали Германия ще плати компенсации за загубите на испанските зеленчукопроизводители.

 

\"Не трябва да бъдем крайни, едва ли немската страна е излъгала умишлено\", коментира министър Найденов. Според него България би реагирала по същия начин като Германия.

 

Той каза още, че хипотезите за удар върху биопроизводството в случая с испанските краставици едва ли ще бъдат потвърдени, както и твърденията за умишлени действия от страна на Германия да измести Испания на пазара.

 

Найденов обясни още, че откритите у нас случай на нарушения при продажбата на пилешко месо е имало случаи на над 50% вода в опаковките с месото. Той каза още, че глоба от 10 хил. лв. за фирмите е малка на фона на реализираните печалби и рисковете за здравето на българина. При втори случай министърът предупреди, че ще се затварят производства./БГНЕС