Над 850 българи са в листа с чакащи за трансплантации. В същото време трупните донори непрекъснато намаляват. Възможностите за операция в чужбина също са ограничени...

Над 850 българи са в листа с чакащи за трансплантации. В същото време трупните донори непрекъснато намаляват. Възможностите за операция в чужбина също са ограничени.

 

Ако видите Венцислав и Боряна, по нищо няма да разпознаете, че той чака нов бъбрек а тя вече го е получила.

 

Това, което ще забележите, е нейната жизнерадостна усмивка и неговият тъжен поглед. За 17-годишната Боряна животът е започнал наново - преди 10 години. За него всеки звън на телефона е изгубена надежда.

 

Това, което ги обединява е спортът. Венцислав открил, че е добър в два вида спорт - тенис на маса и дартс. Боряна пък отива на Световното първенство, категория биатлон.

 

Кога и той ще може да я последва, не се знае. Всичко зависи от това кога ще получи нов бъбрек. В листата на чакащите е. Няма финансова възможност да се трансплантира в чужбина.

 

От известно време е пресечена и практиката за трансплантации в Пакистан и Индия. Не малко пациенти се връщаха от там с тежки усложнения. Не и Боряна, която години след операцията няма никакви проблеми.

 

Оказва се, че у нас условия за трансплантации има. В Александровска болница, например, където основно се извършват бъбречните трансплантации, имат възможност да правят по над 120 на година. Трансплантират едва 30 пациента.

 

У нас броят на донорите непрекъснато намалява, а листата с чакащите расте.