Във Варна градските плажове са осигурени със спасители и медицински пунктове. Без концесионер и охрана обаче остават десетки метри от ивицата извън морската столица...

20 плажа на северното ни Черноморие остават без охрана, като 13 са на територията на община Варна. Останалите са в района на Камчия и община Бяла.


Във Варна градските плажове са осигурени със спасители и медицински пунктове. Без концесионер и охрана обаче остават десетки метри от ивицата извън морската столица. Там рискът от удавяне е висок заради липсата на помощ, а и никой не проверява дъното в близост до брега за опасни ями. Въпреки това плажуващи не липсват.


Въпреки опасността от удавяне, за много хора неохраняемите плажове си имат своите предимства. Спасителите признават, че в пиковите месеци дори на охраняемите плажове сигурността на плуващите не е гарантирана.


Затова независимо дали избираме охраняем или неохраняаем плаж, трябва да преценяваме разумно плувните си умения, както и дълбочината, на която влизаме в морето.