Новоизбраният председател на Софийския градски съд Владимира Янева ще бъде проверявана за забавяне на дела. Причината - съмнения за конфликт на интереси по едно от делата, които тя води - за злоупотреби в \"Софийски имоти\"...

Новоизбраният председател на Софийския градски съд Владимира Янева ще бъде проверявана за забавяне на дела.

 

Причината - съмнения за конфликт на интереси по едно от делата, които тя води - за злоупотреби в \"Софийски имоти\".

 

Оказа се, че бащата на съдийката е купил два имота от скандалното дружество, а дъщеря му трябва да се произнесе с присъда по делото.

 

Скандалът в съдебната система започна след признанието на вътрешния министър Цветан Цветанов, че новоизбраният шеф на Софийския градски съд Владимира Янева е негова семейна приятелка.

 

Изборът й доведе до протест на част от магистратите. Четирима съдии подадоха оставка -  досегашният заместник председател на СГС и основен конкурент на Янева Величка Цанова, окръжният съдия от Варна Душана Здравкова и двама от членовете на Висшия съдебен съвет - Капка Костова и Галина Захарова.

 

Протестът срещу избора на новия председател на СГС обаче беше остро критикуван от останалите членове на Висшия съдебен съвет. Висшите магистрати защитиха Владимира Янева и поискаха проверка на целия Наказателен отдел на съда.

 

Министърът на правосъдието отказа да вземе страна в скандала. Той прерасна в размяна на реплики между съдебната и изпълнителната власт.

 

Премиерът Бойко Борисов защити избора на Владимира Янева, която е семейна приятелка на вътрешния министър, като попита как съветниците на президента са назначени за висши магистрати. Те на свой ред го призоваха, ако има да сподели нещо с тях, да го направи лично, а не по телевизията.