Колко струва пренастройката на един касов апарат и ще се отрази ли това на крайните цени?

До края на септември тази година касовите апарати на всички фирми, регистрирани по ДДС, трябва да бъдат свързани с компютърната система на Националната агенция по приходите. До този момент връзка имат едва 14 хиляди касови апарата.

Всяка фирма, която не се съобрази с това условие е заплашена със санкция от 10 хиляди лева и затваряне на търговския обект.

Срокът, в който касовият апарат в аптеката на Антон Вълев трябва да се включи в системата е дори по-кратък. Причината - производителите на лекарства, вносителите, търговците на едро и аптеките ще трябва да включат касовите си апарати в системата на НАП с един месец по-рано - до 31 август.

Цената, която Антон ще плати за процедурата няма да повлияе на крайните цените на лекарствата. Това обаче не означава, че търговците лесно ще преглътнат този разход. Голяма част от тях ще предпочетат да модифицират старите си касови апарати вместо да купуват нови. Пренастройката на този апарат реално се осъществява за около час и половина.

Антон Вълев е категоричен, че няма да чака последните дни, за да свърже касовия си апарат към НАП. Много други търговци обаче едва ли ще са толкова съвестни.

От приходната агенция призовават регистрираните по ДДС търговци да побързат, за да се избегне напрежението в последния момент.