Лекарите ще се опитат до края на месеца да обходят всички училища в Пловдив.

Точно седмица след жестоката катастрофа на автомагистрала \"Тракия\",  при която загинаха 8 души, лекари от университетската болница в Пловдив започнаха да обучават учениците от гимназиите в града  как да оказват първа медицинска помощ, ако станат свидетели на подобни инциденти.

Докторите твърдят, че ако правилно се прилагат елементарните правила за помощ, поне 50% от хората, които умират на място, биха могли да оживеят.

Сърдечният масаж е само едно от нещата, които бихме могли да направим, когато  пострадалият не диша, докато чакаме пристигането на екип на Спешна помощ.

15-годишната Цветелина вече знае, че когато види катастрофа с ранени, най-важното е да запази самообладание и бързо да приложи техниките за първа медицинска помощ. За разлика от нея, на съученика й Славей вече му се е налагало веднъж да помогне на пострадал мъж на улицата. 

16-годишното момче признава, че не се страхува да помогне при пътен инцидент, дори и да рискува собствения си живот.

Лекарите ще се опитат до края на месеца да обходят всички училища, така че още преди да тръгнат с родителите си на море или планина, учениците да знаят как да реагират, ако на пътя стане инцидент.  


И още - във видеото.