Повод станаха зачестилите случаи на ученици със стомашно-чревни инфекции...

Масови проверки на хигиената и условията в детските лагери започнаха здравни инспектори по морето. Повод станаха зачестилите случаи на ученици със стомашно-чревни инфекции.

Само преди седмица 39 деца от Русия и Украйна бяха приети в инфекциозното отделение на бургаската болница със симптоми на отравяне.

Екип здравни инспектори проверява детски лагер в Китен. Екип на „Календар\" заварва смяна на групите, поради което експертите трудно откриват стая за проверка

В лагера учениците са настанени по трима в стая. Според изискванията на всяко едно дете, задължително трябва да се осигурят по 6 квадратни метра площ. Наложи се използването на рулетка, за да се  установи големината на стаята. Експертите обаче се затрудниха да ни отговорят в тези 6 метра на дете, включват ли площ от санитарните помещения.

В този лагер се използва единствено официалния водоизточник - язовир Ясна поляна. Така на практика питейната вода като риск за здравето отпада. Плувните басейни са също потенциален източник на стомашни инфекции

От ръководството на детския лагер са категорични, че ежедневно правят по няколко замервания на водата за остатъчна хлор.

На фона на нарушенията от миналата седмица, днес инспекторите не откриха нито едно. Затова и не открихме нито един недоволен от всичките 154 деца от България и Русия, които почиват в лагера.

Проверяваният лагер се оказва един от малкото без открити нередности. За да се гарантира здравето и сигурността на децата по Черноморието проверките ще продължат до края на сезона.