Ще стане ли по-здравословна храната за децата в училищата и детските градини?

Повече плодове и зеленчуци, по-малко захар и по-малко сол. Това изисква наредба за храненето на най-малките деца от 3 до 7 години, които са в детските градини и началните класове в училище. На въпроса може ли да се приложи тази наредба, както и кое е най-здравословното хранене отговаря в \"Здравей, България\" проф. Стефка Петрова – национален консултант по хранене и диететика.


Категорично мисля, че е приложима, заяви проф. Петрова и допълни, че става въпрос за организация на от делните детски градини и общините.


Тя отбеляза, че по отношение на законодателството на организираното хранене, на регламентирането на здравословно хранене за децата България е един от лидерите в Европейския съюз. Според нея, поставянето на определени изисквания са база за въвеждането на здравословното хранене и за контрол.


Въпреки това проф. Стефка Петрова призна, че, за съжаление, храненето в повечето детски градини не е според изискванията за здравословно хранене – предлагат се много пържени храни и сладкарски продукти.


Резултатите от проведени национални проучвания показват, че храненията в отделните детски градини доста се различават.


Общо взето, малко плодове и презни зеленчуци се предлагат, млякото не е достатъчно, за сметка на това захарните изделия и мазнините са много, призна проф. Петрова.


Тя обясни, че най-полезната храна в детската градина за едно 4-годишно детенце е една чаша мляко или айрян заедно със зърнена закуска или сиренце за закуска. Второто хранене трябва да бъде пресен плод – нарязан или на плодова салата. Третото хранене е на обяд, то включва супа, като второто ястие може да е постно или с месце. Колбасите категорично се изключват като основно ястие. Те могат да бъдат включени като част от закуската или следобедната закуска, само ако са много нискомаслени. Четвъртото хранене може да е зърнена храна, сандвич или плод с мляко.


Един храноден обикновено струва между 1.50 лв. - 2 лв. На въпроса, дали препоръчаният хранителен режим може да се закупи в тези рамки, проф. Петрова обясни, че зависи какъв е доставчика. Според нея, ако общината или детската градина успее да избегне прекупвачите би било възможно.


Още подробности по темата – във видеото.