За това съобщиха зрители на \"Здравей България\". Наш екип отиде на място...

Социално слаби роми и българи рушат и разграбват сградния фонд на пет бивши поделения, намиращи се на територията на община Средец. За това съобщиха зрители на \"Здравей България\".


Наш екип отиде на място и успя да види как масивните сгради вече не е останало почти нищо. Хората, които открихме на мястото, разказват, че никой не ги гони и вечетри месеца спокойно работят от ранни зори до привечер. Дори ни поканиха и ние да се включим и да си съберем строителен материал за продан.


Тук, в покрайнините на Средец, до края на 2002-та година са работели военни поделения. Разположени са били на площ от около 350 декара. По думите на кмета са били охранявани до скоро.


И ние заварихме камиони в района, но при вида на камерата ни веднага потеглиха. Неразговорчиви бяха и мургавите мъже с каруци.


В същото време откъм останките от сгради се чува звука на тежки чукове, с които се разбива бетон, вади се арматура, отделят се тухли. Тук са по-сговорчиви с нас. С викове ни канят да видим как си изкарват хляба.

 

Ангел е само на 18 години, но вече e баща. Сред мъжете е и Диана, която е на 30 години, самотна майка на пет деца. Не се страхува от това, че върху нея може да се срути стена или панел.


Мъжете разказват, че вече работят спокойно. Имали разрешение, кой им го е дал обаче никой от тях не може да ни каже.


Според местните в момента има хляб за всички, но вероятно за кратко, тъй като тези разрушения са постигнати само за около три месеца. Не всеки обаче се престрашава да влезе, тъй като разрушаването на колоните и стените крие сериозни опасности. Вече има и пострадали.


От Общината в Средец са категорични, че разграбването ще продължава, докато военното министерство не се намеси. Не изключват да се случи и  трагичен инцидент.