Върху този проблем акцентират в специално училище за бременни...

Около 40 на сто от жените в репродуктивна възраст пушат. Този процент е доста по-голям от много други страни. Това каза в \"Здравей, България\" Иван Диков, началник на Диагностично-консултативния блок във Втора АГ болница \"Шейново\". 


Първи грижи за новороденото, как да бъде кърмено и отглеждано, планирането на бременността – всичко това е обхванато като тематика в специално училище за бременни, което е абсолютно безплатно.


Целта ни беше да се фокусираме върху проблема с пушенето на майките по време на бременност, коментира Диков.


Екипът ни отиде на място, за да провери обстановката в училището за бременни.


Срещаме Надя след края на първата лекция от курса. Бъдещата майка е на 26 години и досега не е раждала. Доволна е, че може да задава въпросите си към специалисти.


Най-големият страх на бъдещата майка е свързан с това как ще протече раждането. Наред с притесненията, пред нея стои и друго предизвикателство – кърменето. По тази тема е намерила малко и недостатъчно литература. Информация получава на консултациите. Признава обаче, че често забравя какво се е канела да попита гинеколога си.


Надя не е сигурна в крайния резултат на курса, но е доволна, че тя и останалите жени в групата, могат да попитат специалист всичко, което ги вълнува.