Около 1 ноември ще има кратка ваканция. Зимната пък става по-дълга – до 8 януари...

\"Обсъждаха се различни варианти за началото на учебната година, като има много привърженици на идеята тя да стартира от 1 септември. Аз съм привърженик на тази идея, защото така ще има възможност за повече ваканции за учениците. Тъй като обаче няма взето решение, учебната година ще започне отново на 15 септември. Законът ще влезе за обсъждане до месец-два\".

 

Това обясни в \"Здравей, България\" образователният министър Сергей Игнатов.

 

Предвидени са по-чести ваканции, като няма да се орязва учебното време, уточни той. Около 1 ноември ще има кратка ваканция – 3-4 дни. Зимната пък става по-дълга – до 8 януари.

 

\"Хубаво е да има интензивно натоварване за по-съкратен период, кратка ваканция и отново интензивен период\", на мнение е образователният министър.

 

Относно квотите за ромчета в българките училища, Сергей Игнатов заяви, че на дневен ред по-скоро е не интеграцията на малцинствата, а на социално слабите.

 

\"Хората трябва да разберат, че интеграцията и успехът в живота минават през образованието. То е инструмент, с който всеки човек управлява живота си и това трябва да го осъзнаят родителите, ако не искат децата им да живеят като тях\", на мнение е просветният министър.

 

На въпрос изчистени ли са учебниците от нелепости, той поясни, че тези за 5-ти и 6-ти клас са изчистени, но допусна, че може да има и пропуски. В момента се работи по учебниците за 7-ми клас.