България не е застрашена. Основната популация на заразени хора е в Югоизточна Азия.

Трябва да разграничаваме популациите, за които говорим. При хората в България специално никога не е имало птичи грип. Що се касае до животинската популация, през 2006 г. е имало заразени диви и домашни птици. Това заяви в студиото на \"Здравей, България\" националният консултант по вирусология доц. Павел Теохаров, с което оправда слуховете и информациите, че птичият грип се завръща.

Той допълни, че в Европа има много малко инфектирани хора с вируса, като основната популация на заразени човешки индивиди е в Югоизточна Азия.

Най-близките дестинации са Египет и Израел. Като дори в тези държави преминаването на вируса от животните към хората е изключително рядко. Доц. Теохаров поясни, че от 1983 г. досега в целия свят има около 560 заразени хора.

В компетенциите на ветеринарните власти е да се грижат вирусът да не се разпространява.

\"Основното опасение е вирусът да не мине от диви към домашни птици. Има много бариери преди вирусът да стигне до човека. Особено в Европа това е изключително малко вероятно\", заяви още гостът в студиото.

Според доц. Теохаров ветеринарните власти в България са нащрек и имат готовност за ранна диагностика и разполагат с добре подготвени екипи.

България и Румъния са последните страни, които през 2010 г. са докладвали за огнища на птичи грип. Именно това е причината България да фигурира в доклада на ФАО към ООН като рискова държава за разпространението на вируса.

В случай, че човек види някъде умряла птица, не трябва да се приближава да нея, а ветеринарните власти  трябва да бъдат уведомени веднага.

Още по темата – във видеото.