Трябва ли да се забрани на лекарите да съобщават пола на бебето?

Възможно ли е съвсем скоро родителите да не знаят предварително какъв е полът на бебето, което очакват? Това ще се случи, ако бъде одобрена проекторезолюция на Съвета на Европа, която предвижда да забрани на лекарите да правят това. Причината е, че има тревожно висок брой аборти предимно на женски ембриони.

 

\"Мисля, че в този съвет са участвали повече  мъже, а те понякога имат странни хрумвания, както и в случая\", коментира проекторезолюцията проф. Иво Кременски – гост в \"Здравей, България\".

Проф. Кременски заяви, че  много рядко е попадал на случаи, когато е бил извършен аборт, защото ембрионът е бил женски. Той допълни, че българинът се радва на това да има дете, без значение от пола му.

 

Ние непрекъснато търсим методи, с които, колкото е възможно по-рано, да се определи с почти 100% точност пола на бебето. Целта на това занятие е, че имаме около 7000 генетични болести. Нека дадем възможност на ембриона за диагноза и възможност на семейството да направи избора дали това дете да се лекува, ако може да се лекува или да бъде абортирано. Това заяви професорът. 

 

\"Полът трябва не само да бъде съобщен, а да бъде съобщен, колкото се може по-рано и да се даде възможно най-много информация на семейството, за да може да вземе решението. А колкото по-бъде бъде взето то, толкова по-леко се решава проблемът и толкова по-леко е за семейството\", допълни проф. Кременски.

 

Той отбеляза, че майките предават по-често болести на мъжките ембриони.

Как коментира проф. Кременски проекторезолюцията на Съвета на Европа – вижте във видеото.