Как да променим черната статистика?

Всеки ден в България една жена умира от рак на шийката на матката, а всяка година при хиляда жени се открива тази болест. Това информира в \"Здравей, България\" д-р Андрей Галев.

\"Ако погледнем статистиката за 2007-2009 г., нарастването на заболяването на рак на маточната шийка в България е с 2.4%. За 2009 г. състоянието е абсолютно същото. Данните са на Националните ракови регистри, които излизат на 2 години\", поясни д-р Галев.

Това заболяване са открили и на Лили Асенова преди 10 години.
\"Нищо не се знаех за това нещо. Беше огромен шок, но поне по това време имаше контрол на тези неща\", споделя тя в предаването.

\"Тогава работех в едно учреждение, където ме задължаваха да ходя на контролен преглед всяка година. Така се откри, че имам папилома вирус, като вече в наше време се знае, че той причинява рак на маточната шийка. После тръгнаха едни дълги мъчения\", разказа Лили Асенова. Наложило й се е сама да се образова, защото е нямало кой да й обясни какво е това всъщност.

Тъй като заболяването е хванато навреме и е проведено адекватно лечение, на Лили не й се налага да прави химиотерапия. Разминава се само с лека операция. При нея не е имало болки, заболяването, което тя нарече \"тихият убиец\", е хванато напълно случайно.

\"За да бъде хванато навреме, трябва да се ходи всяка година на профилактични прегледи при акушер-гинеколози. Статистиката обаче показва, че по отношение на рак на маточната шийка само в 10% от случаите е хванат при скрийнингови и профилактични прегледи с цитонамазки. Останалите 90% са диагностицирани, когато вече има сериозни оплаквания и ракът е в напреднал стадий. Ракът няма симптоматика, когато се прояви такава, е вече прекалено късно\", разясни д-р Андрей Галев.

След 25-годишна възраст е съвсем нормално да започнат да се правят профилактични преглед, тъй като започна подмладяване на заболяването. Най-често статистиката за България сочи възрастта 41 години, когато жените се диагностицират с рак на маточната шийка.