Какви са рисковете за децата, които прекарват свободното си време пред комютъра?

Интернет и компютърните игри заместват цигарите и дрогата. Това се твърди в проучване на изследователи от Брюкселския свободен университет. Според статистиката, през 2002 г. младежите, които пушат са били близо 19%, докато днес са 12.7%. Марихуана тогава се пушели 8%, днес – 5%. Компютър са ползвали едва 7% по 4 часа на ден, докато днес, 9 години по-късно, 13% ползват компютър.


Психологът Александра Петрова обаче заяви, че тези данни не могат да бъдат абсолютно съотнесени към българската действителност.


Трудно е да се направи причинно-следствен анализ. Никога не може да докажете точно връзката между тези 2 тенденции в потребленията. Трябва да се направи по-друг вид изследване – по-дълбочинно и по-ориентирано към българина. Наистина тийнейджърите прекарват пъти повече време пред компютъра. Това заяви д-р Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България.


Младите хора разбират много диференцирано, повече от своите родители, възможностите на интернет за конструктивни действия – били те граждански, били в тази сфера да потърсиш или да окажеш помощ. Аз съм оптимист. Младите хора, които не търсят интернет, за да избягат от своята автентична същност успяват да го използват  много ефективно. Това заключи д-р Димитров.


Повече подробности по темата – във видеото.