Ще продължат ли размириците в село Катуница?

\"Разбира се, че ще има още. Ще е голям късмет, ако се спрем на тази граница, след всички тези години на бездействие и безотговорност от страна на правоохранителните органи\".

 

Така социалният антрополог Харалан Александров коментира в \"Здравей, България\" случващото се в Катуница. Според него има почти признато безсилие и невъзможност от страна на държавата да се справи с очевидна несправедливост.

 

\"Аз не съм част от следствието, за да кажа кой е убиецът, но е очевидно, че така нареченият цар Киро е една от емблемите на безнаказаност, арогантност и злоупотреба\", на мнение е Александров. Според него сблъсъците в пловдивското село Катуница са последица от трупано с години напрежение, което идва от бездействието на правоохранителните органи.

 

Според политическия психолог Антоанета Христова, поради късането на връзката между контрол и налагане на справедливостта за всички граждани се създава един климат, в който има висока степен на нетърпимост. Тя допълни, че има много висока степен на безперспективност, като това ни го показва цялата социология. Това значи, че на този фон, всякакво подобно драматично събитие, което може да се случи, може да предизвика реакция, която да е с по-нисък праг на търпимост и да провокира подобно насилие.

Според Харалан Александров цивилизованата мярка, която може да бъде предприета оттук нататък, е да започне диалог по тези въпроси, институциите да се задействат и да въведат поне минимално усещане за справедливост.

Антоанета Христова отбеляза, че интервютата с полицаите, които мълчат, са много индикативни. Според нея човек мълчи, когато няма какво да каже.

 

\"Тези хора се чувстваха объркани, защото много добре осъзнаваха, че има конфликт между очакванията и между това, което те правят. Проблемът не е в междуетническия конфликт, не е в ролята на полицията и какво прави тя, а в това, че някой не си е свършил работата и продължава да не си я върши по отношение на това кой какво трябва да прави в държавата\", на мнение е Христова, като заключи, че държавата не си върши работата.

Останалите коментари  гостите в студиото – вижте във видеото.