Със скандали протичат голяма част от принудителните освобождавания на общински жилища...

Мястото е квартал \"Фондови жилища\", районът – \"Сердика\". Гледката е обичайна - със скандали протичат голяма част от принудителните освобождавания на общински жилища.

 

Потърси ни Иванка Костадинова, която живее в общинско жилище от години. В особено емоционално състояние, жената се оплака, че от общината им е скроен номер. Макар че плащали всички си сметки, предстои да бъдат изгонени.

 

Тристайното жилище е подслон на 12 души – четири възрастни и осем деца. Наемът му е 80 лева на месец. В семейството работи само Иванка. Останалите събират железа от кофите за смет. С храната им помага Червеният кръст. Не всички имат и легла. Привилегированите ги делят с поне още двама души.

 

Следобед пристигат общинските служители. Малко по-късно идва и полицията. Разправията придобива небивали размери. Все пак става ясно, че Иванка и семейството й все пак имат задължения. Не са плащали сметките си към \"Топлофикация\" от 2009 година насам, а на \"Софийска вода\" дължат над 5000 лева.

 

Всеки месец в район \"Сердика\" пристига информация за от 20 до 25 нередовни платци. Те са длъжници на ЧЕЗ, \"Топлофикация\" и \"Софийска вода\". Някои просрочват и наема.

 

Според наредбите, ако наемателите на общинско жилище забавят сметките повече от 3 месеца, трябва да бъдат изгонени. Те обаче сключват споразумения с дружествата за разсрочено плащане. Превеждат символични суми и отлагат изгонването. В същото време се увеличава броя на социално слабите, които чакат да бъдат настанени.

 

Район \"Сердика\" разполага с 236 жилища. За настанява чакат 315 семейства. Една от тях е Миглена Танева. Утехата на Миглена е, че все пак е списъка с чакащите. И ако длъжниците пропуснат да платят някоя от вноските, може би децата й ще разполагат със собствена стая.

 

Междувременно Иванка бе преместена със семейството си в дома за временно настаняване в \"Люлин\", а задълженията им остават неплатени.