Български емигранти искат промяна в Конституцията...

От няколко седмици омбудсманът на България получава редица писма от българи, живеещи в чужбина, които искат промяна в българската Конституция, която по думите им, ограничава техните права за упражняване правото на вот.

 

\"С промените в Конституцията от 91-ва година има ограничения на гражданските права на част от българските граждани – тези, които са с двойно гражданство и тези, които пребивават извън граница. Тогава трябваше да се попречи на българската емиграция да взима участие в изборите\", обясни в \"Здравей, България\" журналистът Румяна Угърчинска, която повече от 20 години живее във Франция.

 

Конституцията забранява българи с двойно гражданство да бъдат кандидати за президентски и парламентарни избори, както и забранява на тези, които не живеят в страната ни повече от 5 години да бъдат кандидати.

 

\"Това е вид дискриминация. Това противоречи на елементарните права на хартата на човека, както и на Лисабонския договор, който предвижда понятието европейско гражданство\", на мнение е Угърчинска.