Всеки ден в България се открива рак на 100 души...

Всеки ден в България се открива рак на 100 души, като всяка година бройката се увеличава, според статистика.

 

\"Ракът е лечима болест, стига да бъде хванат навреме. За да стане това, трябва да знаем как живеем – начина ни на живот, на хранене, на поведението ни в обществото\", обясни в \"Здравей, България\" доц. Здравка Валерианова, изпълнителен директор на СБАЛ по онкология.

 

\"Всички усилия са насочени към онези фактори, които биха довели до намаляването на това заболяване. Четири са основните фактори, които причиняват около 80% от раковите заболявания. На първо е тютюнопушенето – неговото разпространение в обществото, възрастта на започване на тютюнопушенето и продължителността му\", поясни доц. Валерианова.

 

По думите й диагнозата рак не е присъда, а заболяване, както всички останали.

\"Разликата е, че когато го имаш, трябва до края на живота си да го наблюдаваш и да правиш профилактични прегледи. За да бъде хванато навреме това заболяване, е много важно да знаем кои са онези фактори, които оказват влияние за появата и развитието му, както и неговият изход\", поясни още доцентът.

 

\"Характерно за раковото заболяване е, че то нараства с нарастването на възрастта. Най-висока е честата му при хората над 60-годишна възраст\", обясни доц. Валерианова.

 

Тя добави, че непрекъснато се измислят нови методи за борбата с рака и се влагат милиарди в това.

\"У нас се опитваме да приложим прицелната химиотерапия – нов метод, който цели да насочи действието на лекарството върху самия рак с минимално увреждане на организма. Предлагат се и много съвременни авангардни методи за диагностика и лечение на раковите заболявания\", обясни доц. Здравка Валерианова.

 

Разберете кои са най-новите методи за лечение на рак – във видеото.