На трети срещу четвърти ноември през нощта Александър Райнов и Венцислав Асенов карат с автомобил техен приятел до Перник...

На трети срещу четвърти ноември през нощта Александър Райнов и Венцислав Асенов от Банкя карат с автомобил техен приятел до Перник. След като влизат в града са спрени и проверени от екип на пътна полиция, а след това отведени в полицейското управление и задържани за 24 часа.

Връчили са им постановление за задържане за 24 часа по чл. 194, който гласи кражба. Никой не им е обяснил нищо, разказват Венцислав Асенов и Александър Райнов.

На следващата сутрин мъжете са изведени от ареста и извикани за разпит.

В един кабинет ме настаниха с още шест човека цивилни, представиха се за полицаи. След като ме попитаха какво правя по това време в Перник и аз им отговорих , тези същите шест лица, с изключение на един, който се представи за техен началник, ми нанесоха зверски побой, заяви Александър Райнов.

Смазаха от ме бой - стъпваха ми на лицето. Имам изваден документ от съдебна медицина, в който е описано всичко подробно. Бит съм с парче гумен маркуч - 40 см, и с една дървена бухалка, продължава страшния разказ Александър.

Другият задържан Венцислав Асенов твърди, че е подложен на същия тормоз.

След това полицаите правят обиск на домовете на задържаните в Банкя. От дома на Александър Райнов не е взето нищо, докато от дома на Венцислав Асенов са иззети две  радиостанции и тефтер с телефони на неговите приятели.

Освободени са без да са им повдигнати обвинения.

От полицията в Перник обясниха, че мъжете са задържани по сигнал, тъй като са заподозрени в кражба, извършена на територията на Перник. Преди това пък били регистрирани за шофиране в нетрезво състояние и хулиганство.

Всички процесуално следствени действия, които са извършени по конкретно досъдебно прозиводство за кражба на цигари от търговски обект. Това обясни гл. инспектор Кирил Стоев, началник \"Kриминална полиция\".

Въпреки това полицаите твърдят, че задържаните не са бити. Дали това е така потърпевшите мислят да  докажат в съда.

След излъчването на репортажа на Нова телевизия е разпоредена проверка по случая.