Кой и как прибира борчовете?

Голяма част от българите живеят на заем. Много често обаче не си правим сметките и се стига до там, че фирми, специализирали в тази област, ни търсят, за да потърсят обратно парите, които дължим.

 

Колекторската индустрия е много стара и е изключително разпространена практика в целия свят. Какво представлява по същество? Винаги е имало кредитори, фирми, организации, които дават стоки или някаква продукти на изплащане. От другата страна има потребители, които взимат кредит. Някои си го връщат, някои не си го връщат. Това обясни гостът е \"Здравей, България\" - Райна Миткова-Тодорова. Тя  е председател на Асоциацията на колекторските агенции в България, която се учредява днес.

 

В България тези фирми към момента са над 60. Каква е накарало всички тези организации да влязат в една асоциация? Една от основните причини, които Райна Миткова-Тодорова посочи е, че тази индустрия има изключително противоречив имидж още от годините на прехода, който те искат да оправдаят. \"Няма сериозни убедителни момчета с черни кожени якета, и бухалки. Тази индустрия не работи по този начин и ние ясно искаме да се разграничим от този тип непрофесионална работа. Искаме да кажем на хората какви са техните права, какви са последствията от неплащане\", обясни Райна Миткова-Тодорова.

 

Вземанията могат да се потърсят по един съвсем цивилизован начин чрез преговори и обсъждане как проблемът може да бъде решен, заяви Райна Миткова-Тодорова и допълни, че колегите й могат да бъдат достатъчно убедителни, без да имат бицепс с обиколка 60 сантиметра, тъй като са изключително добре обучени, най-вече в психологически методи.

 

Над 30% от българите имат някакъв тип задължения, заяви председателят на Асоциацията на колекторските агенции в България. Според нея, проблемът се корени в това, че у българите липсва добрата финансова култура.

 

Как заради невнимание при подписване на договор, могат да ни осъдят за задължение от 6 лева и с таксите и лихвите да платим 506 лева – разберете от видеото.