Качествено образование ли получават учениците в малките населени места?

Качествено образование ли получават учениците в малките населени места? Отговор на този въпрос \"Здравей, България\" потърси в единственото средищно училище в община Каспичан.

 

В началото на учебната година двата пети класа били слети в една паралелка. Сега броят на учениците е 32, или с шест повече от максималния брой деца. Същото е положението и в седми клас.

 

Част от учениците седят по трима на чин, друг пък, за да чува урока ползва за чин катедрата на учителя. В този клас учениците са точно 32-ма. Заради това, че образователният процес ставал все по-трудни, родители се оплакали в общината и поискали да ги разделят в две отделни паралелки.

 

Общината дала принципно съгласие за дофинансиране на липсващите деца в маломерна паралелка, но от Инспектората не разрешили на училището да има такава.

 

Ситуацията с учениците в седми клас е аналогична, където пък заради предстоящо външното оценяване и матури, родители се принудили да местят децата си в друго училище, за да учат по-спокойно.

 

Родители на учениците от пети и седми клас поискаха среща с директора, на която обясниха, че ако продължават така нещата, ще има и други преместени в други училища деца.

 

Родителите са твърдо решени да пишат до просветния министър с искания учениците да бъдат разделени в две паралелки, за да може дисциплината в час да бъде овладяна, а учебния процес да върви нормално.