Работата им е осигурена от неправителствената организация \"Първи юни\"...

Социалните асистенти и домашните помощници, които работят по проект от оперативната програма \"Развитие на човешките ресурси\" към община Бяла Слатина, не получават заплатите си със месеци.

 

Работата на социалните асистенти и домашните помощници е осигурена от неправителствената организация \"Първи юни\", която има договор с Агенцията за социално подпомагане.

 

Петима от асистентите са от село Търнава. Мима Костова например се грижи за 12-годишния си син Йоан - болен от детска церебрална парализа и за 86-годишния си свекър Тодор също страдащ от множество заболявания.

 

Постъпва на работа в началото на март и още тогава е принудена да подпише молба за напускане без уточнена дата. Заплата получава последно за месец юли.

 

През месеците, в които жената не получава заплата, пет човека се изхранват със социалната помощ на сина й, която е 189 лв.

 

Красимира Тошковска от Търнава е в същата ситуация. Грижи се за сляп човек от селото и за болния си син като за последните три месеца не е получила стотинка за това.

 

Кой носи отговорност за тези неуредици – отговорите от Анелия Хаджиева, гл. Експерт в Агенцията за социално подпомагане, във видеото.