Напоследък хората кашлят, кихат, оплакват се от температура, но не търсят лекар...

Напоследък все повече хора, които са болни, отиват на работа от страх да не бъдат съкратени или уволнени, вместо да останат вкъщи и да се лекуват. Масова практика в момента е да не се взимат болнични, дори заболяването да продължи две седмици.

 

Хората, които рискуват здравето си в името на работното си място, са предимно ангажирани в частни фирми, обясняват лекарите в Пловдив.

 

Напоследък хората кашлят, кихат, оплакват се от главоболие и температура, но не търсят лекар. Предпочитат да отидат на работа, отколкото да останат вкъщи, за да се лекуват. Така за последните три месеца лекарите в Пловдив отчитат, че са издали на половина по-малко болнични.

 

Болничните не са за предпочитане и заради забавеното им изплащане, а и не са сред любимите оправдавания пред работодателя, който често се сърди, когато го уведомиш, че две седмици ще отсъстваш, обяснява майка. За да не остане без работа, често разчита бабите да гледат детето й, когато се разболее.

 

Има частни фирми, в които болничните са забранени. Не е редно обаче сами да се лекуваме. Често фармацевтите се превръщат в лекари и дават съвети какви препарати са препоръчителни дори за най-малката настинка, която впоследствие може да се окаже пневмония.

 

Все още доста болни предпочитат да се самолекуват направо с антибиотици, което не е препоръчително. Тези препарати убиват бактериите, а не вирусите, предупреждават лекарите, и ни съветват, когато сме болни да не ги пренебрегваме.