Това стана ясно след проверка на Комисията по досиетата...

11 от 15-те митрополити от Светия Синод на Българската православна църква са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Това стана ясно след проверка на Комисията по досиетата.

 

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който неотдавна предизвика бурна обществена реакция с подарения му автомобил Линкълн, също е в списъка със сътрудници на бившата Държавна сигурност.

 

Владиката е посочен с агентурните имена Ковачев или Владислав. Телефонът на митрополит Кирил остана изключен през целия ден, а говорителят на варненската епархия - отец Дончо, съобщи за Нова телевизия, че не е упълномощен да прави изявления по темата. 

 

Част от висшите духовници са работили за шесто управление на Държавна сигурност. Освен за него под псевдоним Мишо - старозагорският митрополит Галактион е бил агент и на МВР– Враца на ДС. Вербуван е през 1981-ва година.

 

Видинският митрополит Дометиан - също е бил агент на шесто управление с псевдоним Добрев. Вербуван е през 1972 година и няма данни кога е снет от действащ оперативен отчет.

 

Плевенският митрополит Игнатий e бил агент и секретен сътрудник към външнополитическо и вътрешнополитическо разузнаване с псевдоними Пенев.

 

Сливенският митрополит Йоаникий е бил агент Кирилиевич към МВР-Сливен. Бил е ангажиран и с работа в шесто управление на ДС.

 

Великотърновският митрополит Григорий е бил агент Ваньо към управленията във Велико Търново, Стара Загора-ДС и шесто управление на ДС.

 

Митрополитът, който отговаря за българската църква в САЩ, Канада и Австралия Йосиф е бил агент и секретен сътрудник към първо главно управление и шесто управление на ДС. Той е работил под псевдонимите Николов и Зографов.

 

Врачанският митрополит Калиник е бил агент към МВР-Русе, Сливен и шесто управление на ДС. Работил е с псевдонимите Рилски и Велко.

 

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил е бил секретен сътрудник и агент към първо главно управление и шесто главно управление на ДС с псевдоними Ковачев и Владислав. Дни преди Коледа обаче духовникът отрече да е работил за агентурните служби от онова време по какъвто и да е начин.

 

Като секретен сътрудник отново към първо главно управление с псевдоним Благоев е бил неврокопският митрополит Натанаил.

 

Отново като агент и секретен сътрудник там е вписан и западно- и средноевропейски митрополит Симеон. Псевдонимите му са Христов и Торис. Работил е и като щатен служител на Държавна сигурност. Русенският митрополит Неофит е бил агент на шесто управление на ДС с псевдоним Неофит.

 

Принадлежността на шестима от  митрополитите към службата е установена с наличието на искания да бъдат заличени данните им от всички картотеки.

 

Какво всъщност са правили духовниците като сътрудници на бившата Държавна сигурност? Гледайте във видеото!