Идеята обясни просветният министър Сергей Игнатов...

Таксите в частните училища и детски градини ще поевтинеят с около една четвърт. Това обещават директорите им, ако се приемат промените в закона за следното образование. Според тях държавата ще плаща на частните учебни заведения толкова пари, колкото плаща и на държавните за издръжката на един ученик. Аргументите за и против тази идея събра Мария Димитрова.

Намалението на таксите може да стане от 2014 година. Тогава децата и в частните учебни заведения ще могат да получават същата годишна издръжка както връстниците им в общинските и държавни училища. Тоест около 1200-1400 лева колкото  в момента е разпределената сума по единния разходен стандарт, в зависимост от общината.

\"Децата, които учат в частно училище ще получават финансиране за достъпа си до образование, тоест за задължителните предмети от учебния план, които трябва да се учат в съответния клас, така както в общинските и частните училища само те ще бъдат финансирани. Ние даваме ¼ , тук не отиват основните пари за заплата, за издръжка на училище, за материална база, за допълнителните активности, за които родителите си плащат\", поясни министърът на образованието.

Всъщност темата за равни права на учениците се коментира от няколко години. Оказва се дори, че комисията за дискриминация вече два пъти е излизала с решение в ползва на децата в платените училища.

\"Българската конституция ни задължава да се грижим за децата, младите хора до 16 години. Техните родители плащат данъци – плащат, с тези данъци издържа ли се образователната система – издържа се\", заяви още Сергей Игнатов.

Около 10 000 деца в момента са записани в частни детски градини или училища. А таксите там варират, но най-често те са в порядъка от 6000-8000 лева годишно. В опозиция обаче на предложението излизат директорите на държавните и общински училища. Против са и някои родители.

Субсидията, която ще трябва да извадят от Министерството на образованието е 10 милиона лева. Обещанието на просветното ведомство е средствата, които ще отиват към частните учебни заведения да бъдат под строг контрол.