Коментар на експерта по образование д-р Александър Ангелов

Какви са предимствата и недостатъците на системата за изпити в 4, 7 и 11 клас в България? Не изостава ли текущият учебен процес на заден план заради националното външно оценяване? Темата в „Интервюто в Новините на NOVA” коментира експертът по образование и управител на Център за творческо обучение д-р Александър Ангелов.

„Големият въпрос, който и родители, и ученици си задават от 1 клас е – защо го учим това? И ако отговорът е: „Учим го, защото ще те изпитват на него!”, то в един момент, когато навършиш 10 години – започваш да се съмняваш, че това е най-важното нещо. Може би затова има до известна степен някакво стресиране с това НВО. Това донякъде е хубаво, защото е важно учениците да се научат и на стресови ситуации и да си подобрят реакциите. Но не непременно това трябва да бъдат стресови ситуации с външно оценяване”, подчерта той.

Вижте отговорите на НВО по математика

По думите му системата може да се подобри, когато „крайната цел на ученето в училище не е подготовка за изпит, а подготовка за живота”. „Програмата в училище трябва да е така направена, че учениците да създават някакъв продукт, в който да намират смисъл. Ученето на уроците наизуст или да работиш по една презентация – не е достатъчен стимул за едно дете да продължи да учи докато навърши 18”, обясни доктор Ангелов.  

Целия разговор гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase