Причината - кооперация, в която ще бъдат настанени хора в неравностойно положение....

В най-големия жилищен комплекс на Бургас - \"Меден рудник\", назрява гражданско недоволство. Причината е проект на Общината за построяване на  кооперация, в която ще бъдат настанени хора в неравностойно положение.

 

Според проекта сградата с 50 социални жилища за уязвими малцинствени и други  групи в неравностойно положение ще бъде построена на централно място в бургаския комплекс, близо до училище и детска градина. Тук ще бъдат настанявани бездомни хора, семейства с деца с увреждания, социално слаби многодетни фамилии и хора.

 

За жителите на \"Меден рудник\" обаче това изглежда като построяване на ромско гето в комплекса. И очакват съдба, подобна на небезизвестния блок 20 в Ямбол. 

 

В общинската администрация уточниха, че има критерии за това кой точно ще получи безплатно жилище, както и обяснение за това, че сградата ще е  близо до училище и детска градина.

 

\"Има изисквания жилищата, които бъдат построени, да бъдат до комуникативни сгради, училища, детски градини, до здравно заведение и до други обществени институции\", обясни д-р Лорис Мануелян, зам.кмет на Бургас.

 

\"Това дава един шанс на хора, които искат да бъдат интегрирани, наистина да бъдат интегрирани. Да имат качествено образование техните деца, да имат работа семействата\", твърди Митко Доков – председател на областния ромски съюз в Бургас.

 

Напрежението в района обаче ескалира  и жителите на бургаския комплекс  заплашват със стачки пред общината срещу строежа. Идеята да се търси ново място за сградата е подкрепена и от някои общински съветници.

 

\"В момента върви една подписка, вече има събрани близо 2 хил. подписа от жителите на \"Меден рудник\", с която ще искаме това решение на общински съвет да бъде отменено, да се направи голямо обществено обсъждане\", коментира Здравко Сталев – общински съветник от партия \"Националнен фронт за спасение на България\".

 

От местната власт се надяват ситуацията да не излезе извън контрол и протестите на граждани да не предизвикат нови междуетнически  сблъсъци.