Председателят на съюза поиска оставката на здравния министър...

С парите, които даваме под формата на здравни осигуровки плащаме и за лечението на неосигурени българи, за пореден път припомниха от Лекарския съюз. Те казаха още, че разполагат с доказателства, че част от тези средства са отишли за дейности, които би трябвало да се плащат от бюджета.

Заради неяснотите в здравната система, председателят на съсловието д-р Цветан Райчинов поиска от свое име оставката на здравния министър.

Лекарите представиха шест папки с документи, които по техни думи показват, че с парите, които плащаме за здраве, държавата спонсорира дейности, от които се възползват дори здравно неосигурени българи. Така всички, които дават от заплатата си за здраве са ощетени. Причината е, че заради пренасочването на част от парите, на практика се премахва възможността да се въведат допълнителни услуги в безплатния пакет, който ни предоставя Касата.

\"Сега са отишли за всичко това, което би следвало държавата да плаща през данъци, а не от здравни вноски . Например - психиатрична помощ, спешна помощ, трансфузия, онкология, диализа, ваксини, включително метадон\", разясни по-рано днес за Нова ТВ д-р Цветан Райчинов.

Освен за пренасочването на парите от здравните ни вноски, лекарите не били информирани и как се разпределят бонусите в здравната система. Едва наскоро научили например, че по-голямата част от допълнителните възнаграждения, давани в Спешната помощ, отивали в звената в София. За останалите, парите били нищожни: \"По 11 лева, както стана въпрос преди малко в Благоевград. 16 лева във Варна, 40-50 лева във Велико Търново. Това ли са тия милиони, които са давани в Бърза помощ. Как точно е ставало това разпределение. На нас просто това не ни е ясно\", поясни д-р Юлиан Йорданов, зам.-председател на БЛС.

Д-р Цветан Райчинов заяви още, че не е бил информиран за тези различия в сумите на едните и другите и допълни, че министърът от година и половина не ги информира за нищо.

От Лекарския съюз са на мнение, че раздаването на бонуси е погрешен начин за стимулиране на работещите в системата. Според тях, допълнителни пари трябва да се дават, но не и по неясни критерии, както ставало в момента. Най-правилно било да се разпределят за недостатъчно финансирани сектори в здравеопазването.