До 3-ти май родителите могат да пренареждат желанията си...

Столичната община обяви свободните места за прием в яслите и детските градини от септември.

Родителите ще могат да разчитат на 3864 места за първа група в градините и на 4360 за яслите. Репортерът Рада Богданова допълва как става кандидатстването.

Срещу обявените свободни места днес, не се знае колко са чакащите деца. Колко хиляди и тази година ще останат извън яслите и детските градини, ще стане ясно при първото класиране на пети май.

Обявените бройки на свободните места могат да ориентират родителите как да подредят желанията си. Като се започне от това в кой район ще имат по-голям шанс да запишат детето си - където живеят или където работят. Можем да се ориентираме и за ситуацията в конкретните заведения. В \"Младост-4\" например има две детски градини. Докато едната има и яслена група и за септември не открива нито едно място за тригодишни деца, другата няма ясли и обявява прием за 25 деца. Следващата стъпка е да проверим как е в съседния квартал - в една от градините на \"Младост -3\" например имат 14 свободни места.

\"Важно е коя градина ще сложат на първо място, защото освен точките за предимствата, за първо желание родителите ще получат 3 точки, което е изключително важно за крайното класиране\", разясни Мария Минчева от Столична община.

До трети май родителите могат да пренареждат желанията си. За класирането входящите номера - или кой кога е заявил ред, нямат никакво значение. В деня на класацията всяка кандидатура получава случаен номер, с който ще се състезава.