Решението беше отложено по време на заседание на Европейския съвет...

Дали България и Румъния ще влязат в Шенген ще стане ясно през септември. Решението беше отложено снощи по време на заседание на Европейския съвет. Председателят на Съвета Херман ван Ромпой обсъди темата с премиерите на България, Румъния и Холандия.

 

София и Букурещ не предприемат достатъчно мерки срещу престъпността и корупцията, смята холандският премиер Марк Рюте. След разговорите с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой премиерът Бойко Борисов обяви, че очаква октомври да бъде определен като срок за отваряне на въздушните и морските граници.

 

Ван Ромпой заяви, че вече има пътна карта за приемането на България и Румъния. Според дипломати и анализатори Румъния е по-големия проблем при присъединяването към Шенген. Коментарите завършват с това, че технически и политически причини правят невъзможно България да бъде приета в Шенген без Румъния.

 

Коментарът на премиера Борисов - на първо място европейците могат да спят спокойно, тъй като шенгенските граници се пазят по най-добрия начин. България е изпълнила действащите сега критерии и тази тема за мен е затворена. Това каза Бойко Борисов за поредното отлагане  пред журналисти в Брюксел.