Колко опасен може да бъде за здравето на подрастващите престоят в задимени помещения?

По данни на Световната здравна организация близо половината от всички деца в света са пасивни пушачи. Колко опасен може да бъде за здравето на подрастващите престоят в задимени помещения и как в едно българско училище казват \"Не на цигарите!\"

 

Много често възрастните не си даваме сметка какво причиняваме на децата около нас, когато запалим цигара в затворено пространство.

 

„Люти ми на очите и винаги моля мама да спре цигарата или да отвори прозореца\", разказа Борис.

 

„Сълзят ми очите, кашлям и кихам\", обясни Сияна.

 

Лекари обясняват, че при пасивното пушене димът влияе върху горните и долните дихателни пътища на децата, намалява защитата им.

 

„Започва да се отделя секрет и има риск дори от запушване и спазъм на дихателните пътища, възможно е дори да се причини и пристъп на задух\", каза д-р Здравка Карамян, специалист по белодробни заболявания.

 

Добрият пример идва от бургаското училище „Кирил и Методий\". За поредна година второкласници работят по проект, свързан с борбата с пасивното пушене. Сега малчуганите ще се включат в международния конкурс за рисунка \"Не на цигарите\". Миналата година пък в инициативите на училището срещу тютюнопушенето са били въвлечени и родителите.
„Миналата учебна година завършихме проекта с 11 родители, които се отказаха от тютюнопушене\", обясни Дорена Баджакова, класен ръководител.

 

„Дъщеря ми беше така определено разстроена от това какво може да се случи и като че ли ми бе много трудно да спра цигарите, но това бе капката, която преля чашата\", разказа Моника.

 

В международния конкурс \"Не на цигарите\" могат да участват деца на възраст от 5 до 11 години от цялата страна, а крайният срок за изпращане на рисунките е 10 май в Националния център по обществено здраве. Голямата награда е екскурзия в Рим.

 

Репортер: Цеца Алексова