От 12-ти до 19-ти март огнеборците са гасили над 80 пожара...

Пожарите от сухи треви за последните три дни изразходваха лимита за гориво на шуменската пожарна за целия месец. От 12-ти до 19-ти март огнеборците са гасили над 80 пожара.

 

В период сме на пролетно почистване на дворове и земеделски земи. Паленето на отпадъците според някой е решаване на проблема.
„Според мен това е абсолютната безотговорност на хората, не си дават сметка, че може да донесе огромни щети, да изгори домовете им\", обясни Красимир Колев от „ Противопожарна и аварийна безопасност\".

 

В понеделник в пожарната не е имало нито един автомобил, всички са били в областта на различни сигнали. По 21 излизания на денонощие регистрират от пожарната в Шумен за през последните дни.

 

„Само за трите дни изразходвано гориво се равнява на 3-седмичната консумация при нормална обстановка\", обясни Петър Тодоров.

 

Един час работа на екип с автомобил струва между 600 и 800 лева. Отделно от това е амортизацията на автомобилите, извънредният труд на огнеборците. От пожарната призовават почистването на дворове да не става с паленето на сухи треви и отпадъци, за да не се стига до разрастването на пожари с материални щети.

 

Репортер: Ася Йорданова