При инцидента загинаха 15 български туристи...

Апелативният съд в Битоля е потвърдил осъдителните присъди по делото за потъналия в Охридското езеро кораб "Илинден", с който загинаха 15 български туристи. Това съобщи за "Новините на Нова" адвокат Владимир Владимиров.

 

На 5 юли миналата година Основният съд в Охрид призна за виновни двамата подсъдими - капитана на кораба Сотир Филевски и хърватина Бранко Баич, който е дал сертификат за годността на плавателния съд. Двамата бяха осъдени на по една година затвор. Според магистратите капитанът на кораба не се е придържал към наредбите за корабоплаването и лекомислено е преценил, че няма опасност като качва на борда на кораба над 50 български туристи.

 

Заради неспазване на закона за корабоплаването беше осъден и Бранко Баич. Според съдебния състав експертът не е издал документ, ограничаващ броя на пътниците. Остава възможността пред страните по делото да обжалват присъдите пред Върховния съд в Скопие.

 

Преди месец се очакваше семействата на удавилите се в Охридското езеро 15 българи да получат по 4 500 евро от застраховки, които още не са изплатени. Продължава да се търси възможност обезщетение да плати и фирмата, дала сертификат за годност на кораба.

 

Разследването, което България води по случая, също продължава, но все още няма изпълнение на съдебните поръчки.