До този момент на 2012-та чакат 939 души, а само двама са се сдобили с органи...

 

От началото на годината у нас са извършени само две трансплантации. Органи обаче чакат 939 души. Двете операции са били за присаждане на бъбрек, а донорите са живи хора. Няма нито един случай на дарени органи от близки на загинали или изпаднали в мозъчна смърт.

 

През 2001 г. след прекарана пневмония Емил разбира, че има кисти на бъбреците си. Девет  години по-късно всеки понеделник, сряда и петък той трябва да се поддържа жив чрез хемодиализа.

 

В списъка с чакащи за бъбреци са още 845 души като Емил. Петима от тях имат нужда освен от бъбрек и от ново сърце.

 

В случаи като този на Емил донор може да стане и жив човек. Стотици обаче чакат за сърце, а техният шанс за живот зависи от силата и куража на хора, загубили свой близък, и готови да дарят органите му на съвсем непознати.

 

И ако през 2010 г. 19 семейства са направили този труден избор, за първите четири месеца на тази година няма нито един такъв случай.

 

Драстичният спад на трансплантации от трупни донори идва и от по-ниското доверието на пациентите към здравната система и от административни неуредици, според специалистите. Целта на експертите сега е да изискат законови промени, с които така наречените координатори по донорство да се позиционират в болничните администрации. Това са хората, които имат нелеката работа заедно с психолозите да насочват и разговарят с близките на починали или изпаднали в мозъчна смърт.

 

Темата е деликатна, както за пациентите, така и за лекарите и според специалистите в нея има да се доизглаждат още много административни пропуски. Докато това се случи обаче всички, които чакат за трансплантация, ще се надяват на добрата воля и куража на нас, здравите или на волята на институциите да информират хората поне чрез кампании.

 

Репортер: Марина Стоименова


Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.