Силните трусове накарали семейство Николови да избягат от Дивотино...

 

Мародери обраха една от къщите в Дивотино, която била напусната от семейството за няколко дни докато преминат трусовете. През това време домът им бил разбит. Това наложи да се засили такива полицейското присъствие в селото докато не се върнат хората по домовете си.

 

Силните трусове накарали семейство Николови да избягат от Дивотино. С децата си отишли в Пловдив, но не за дълго.

 

„Мой приятел го бях изпратил да наглежда къщата, той казва, че вратите не са заключени, че са отворени. „Казва какво да правя". Казвам му -  „влез, огледай" и казва, „за мен си е обир", разказа потърпевшият Петър Николов.   

 

И така семейството се прибрало. 

 

„Заварихме, че това, за което цял живот съм работил и съм се мъчил, е обрано и най-ценните вещи ги няма. А и най-лошото е, че се случва по време на земетресение, когато хората са достатъчно изплашени", допълни Петър

 

Крадците разбили  прозореца на първия етаж. Оттам влезли в къщата. След това се качили на оградата, а оттам - на терасата и на втория етаж, където били и по-скъпите вещи на семейството. Според полицията хората, които са обрали дома им са професионалисти.

 

След земетресението цялата къща била претърсена от мародери, а за да прикрият следите си поръсили пода с кафе и препарат. Всички шкафове, гардероби и легла били преобърнати и разбити. Компютрите и златото в дома също е откраднато. Според Петър вещите, които липсват, са за няколко хиляди лева.  

 

„Със сигурност е над 10 000 лева, само златото е 7-8 хил. лева", уточни той.

 

Бъркотията в дома им и страхът, че може да има още трусове накарало семейството да спи в микробус близо до къщата. 

 

Репортер: Мария Димитрова