Разговор по темата за Випуск 2012-та – в „Здравей, България”...

 

Около всеки 24 май облеклото и потресът покрай абитуриентите се дискутират много повече, отколкото делото на Кирил и Методий, подчерта в „Здравей, България" журналистът Кристина Патрашкова.

 

По думите й, ако чужденец попадне в България покрай 24 май, ще помисли, че у нас се снима порно филм, актрисите се возят в скъпи автомобили, украсени непременно с балони.

 

„Ако някой си въобразява, че това да се съблечеш гол, като завършиш, та дори да уринираш в центъра на София, е форма на революция, е много далеч от истината", допълни Патрашкова.

 

„Това, което виждаме, е по-скоро печално. Това е свят, празен от културен смисъл и в който единственият начин да съществуваш, е телесно. Това не е бунтарско – напротив, младежите показват, че се чувстват достатъчно зрели, за да влязат в света на възрастните. В този свят ексхибиционизмът е начин за успех". Това заяви по темата социалният антрополог Харалан Александров.

 

„Трябва да благодарим на нашите деца, че успяха да ни покажат в този вид културата, в която живеем и в която сме създадени. Това е заявка за отказ от всичко друго, освен от телесно присъствие в света", допълни Хараланов.

 

„Тези млади хора искат да влязат в няколко модела, които е внушено, че са успешни – силикон, който ти гарантира, че ще бъдеш със скъпи дрехи, ще имаш гадже известен мъж, без значение с какво е известен и той ще те води в чужбина, където единствената забележителност са моловете", смята Кристина Патрашкова.

 

Според Нешка Робева „на деца им липсва изявата и те търсят точно това, което виждаме. Ние възпитаваме децата, няма какво да ги обвиняваме, след като виновните сме ние".

 

Социологът Мира Радева припомни, че не всички абитуриенти са еднакви. „Винаги има сблъсък на поколенията и това е урок за родителите. Младите хора искат да се представят в качеството на големи, докато родителите с тяхната носталгия към младостта искат да ги видят като малки деца", обобщи тя.