Шокиращото разкрие бе направено в хода на делото за радикален ислям в Пазарджик

Шокиращи разкрития и нови протести белязаха поредното заседание по делото срещу 13-мата имами в Пазарджик, обвинени в проповядане на религиозна омраза и антидемократична идеология. Трима анонимни свидетели дадоха скандални показания за това как в джамиите някои от подсъдимите призовавали за рязане на християнски глави, за създаване на държава, в която да се зачитат само законите на исляма и да не се гласува за хора, които не са мюсюлмани.

 
Първи пред съда проговори анонимният свидетел под номер 005. Неговият разказа засягаше основно един от обвиняемите - Ахмед Ахмед. Защитеният свидетел твърди, че Ахмед обяснявал в джамията на ромската махала в Пазарджик , че мъжете-християни трябвало да бъдат избити, а жените, децата и богатството им да останат за мюсюлманите. Призовал ги да се кланят на всеки, който слага бомби и реже глави за вярата си. 
 
„Всичко е изопачаване. Никога ние, мюсюлманите, не правим поклон пред тези, които режат глави, които се самоубиват, които правят атентати. Ние правим поклон пред Всевишния Аллах”, коментира обвиняемият.
 
Тайният свидетел твърди още, че в ромската махала се страхуват от Ахмед, защото имал около 20 приближени, известни като наказателен отряд, които нападали обикновените мюсюлмани и християните. Преди година пребили група младежи, единият от които лежал в болница. 
 
Вторият анонимен свидетел посочи, че трима от подсъдимите изповядват салафитски ислям. Те агитирали на избори да се гласува само за мюсюлмани, за да направят държава, в която да наложат религиозните, а не светските закони. В религиозното училище в Рудозем младежите, освен да проповядват, са учени и да се бият.
 
Последният анонимен свидетел по делото разкри, че дейността на имамите била финансирана от саудитската организация „Ал- Уакъф ал-ислями“.
 
Заседанието по делото в сряда бе съпътствано от протест на ВМРО, подкрепен от „Атака” и други националисти. За първи път обаче пред съда нямаше струпване на мюсюлмани.
 
Делото продължава на 17 декември.
 
Репортер: Благой Бекриев