Допитването за ядрената енергетика е на 27 януари

Референдумът за бъдещето на ядрената енергетика у нас наближава, продължава и лютият спор между управляващи и опозиция в светлината на новия финт на ГЕРБерите в посока „Не, не, не…” като отговор на всенародното допитване.


С категоричните аргументи, които вече объркват избирателя със своята диаметрална противоположност и със сметки явно от различни калкулатори, в студиото на „Здравей, България” в сблъсък влязоха депутатите Доброслав Димитров от ГЕРБ и Янаки Стоилов от БСП.


В опит да обясни промяната в позициите на управляващата партия, която първоначално щеше да гласува с „Да!” на въпроса, който редактира, а после смени курса на 180 градуса с инструктаж от най-високо Димитров отново припомни, че питането на левицата е било незаконосъобразно в първоначалния му вид.


„Ние го приведохме в неговата законосъобразност…” припомни народният представител. „ГЕРБ е за ядрената енергетика…,” заяви Доброслав Димитров и уточни, че партията е против „Белене”. От собственото обяснение на премиера Бойко Борисов вчера се разбра, че управляващите ще гласуват с „Не”, защото на всички било ясно, че дори след като името беше изтрито, се пита за новата централа на въпросната площадка.


В левицата обаче не са се изненадали толкова от обрата в позицията на ГЕРБ. „Обратите продължават три години и половина…,” коментира в ефира на Нова ТВ Янаки Стоилов. „С тази своя позиция министър-председателят поставя под въпрос ядрената енергетика в България,” посочи той.


По думите на народния представител от Коалиция за България за всички е ясно, че развитието на ядрената енергетика в България е възможно само на площадката в Белене. „Не противопоставяме ‘Козлодуй’ на ‘Белене’,” категоричен беше Стоилов. „…но ако България иска да остане ядрена държава, тя трябва да изгради тези допълнителни мощности – двата реактора в Белене.” Новата позиция на ГЕРБ ще даде допълнителен импулс на хората да гласуват, смята Янаки Стоилов.


Всички проблеми с „Белене” тръгват от това, че той е едно финансово недоразумение,” заяви Доброслав Димитров и припомни защо са се оттеглили германците от RWE – заради липса на договор и цялостен финансов проект.


Стоилов пък припомни оценката на HSBC, че проектът е ефективен и че в региона ще има търсене на електроенергия в следващите години. По думите му токът, който ще произвежда новата централа ще е малко по-скъп от този на АЕЦ „Козлодуй”. Проектът няма да струва повече от 13 – 14 млрд. лева, а българската страна няма да плати повече от 7-8 млрд. лева, смята още Стоилов.  


Тези сметки на социалиста очевидно не се харесаха на Димитров, който припомни, че руснаците дават цена от 4 млрд. лева, с ескалацията - 6 млрд., при това само за реакторите. „1-2 млрд. ще отидат за инфраструктура… тези пари трябва да бъдат взети назаем… стигаме до 11-12 млрд. лева.” „Белене е провален проект, това не означава, че не искаме да има ядрена енергетика в България,” заяви обаче Доброслав Димитров.  


Според Янаки Стоилов избирателят може да гласува, поставен пред няколко алтернативи. Сред въпросите, на които трябва да си отговорят българите са дали искат да си върнат държавата, искат ли България да се развива като ядрена, високотехнологична, социална държава. За да стане това - трябва да гласуват, смята Стоилов, защото ставало въпрос за национална кауза.