Ранен е шофьорът на 10-годишната Лара

10-годишната дъщеря на Евелин Банев-Брендо е отвлечена във вторник сутрин на ул. "Пушкин" в столичния квартал "Бояна".

Престъплението е извършено към 07:30 часа, когато Лара тръгва на училище с един охранител.

Пътят на колата, в която било детето, е пресечен от черен джип с крадени номера. От него излизат трима мъже, маскирани и въоръжени, след което започва престрелка.

При престрелката 10-годишната Лара не е пострадала, но е ранен охранителят . 32-годишният Борислав Цанев е настанен за лечение във Военномедицинска академия. Директорът на болницата ген. Стоян Тонев съобщи за Новините на Нова, че охранителят е в средно тежко състояние, но опасност за живота му няма.

Извършителите не са известни на този етап. Близо 6 часа криминалистите извършваха оглед на място пред къщата, в която живее семейството на Брендо. Две гилзи и записите от камерите трябва да помогнат на разследващите да разберат какво се е случило.

Семейството и близките на Брендо отказаха да говорят пред събралите се журналисти.

Някои от съседите са чули изстрелите, но никой от тях не е видял какво точно се е случило. Разказват, че семейство Баневи били любезни и отзивчиви хора. Правило впечатление, че малката Лара никога не излизала сама.

В ранния следобед паяк вдигна колата, която трябваше да откара малката Лара до училище.

Според полицията покушението е добре планирано и изключително професионално подготвено.

През целия ден входовете и изходите на София останаха под засилено наблюдение.  Засега черният джип, в който са били похитителите, не е открит.

Разследващите работят по версията за отвличане за откуп, какъвто все още не е поискан. Работи се и по версии, свързани с бизнеса на Брендо и с цел сплашване.
 
 Евелин Банев-Брендо беше осъден на седем години и половина затвор от Софийския градски съд. Той е подсъдим по две обвинения – за организиране на престъпна група и пране на пари
 
Магистратите решиха в полза на държавата да бъдат отнети над 21 млн. лв. - сумата, за която Брендо е подсъдим за пране на пари. Той бе лишен и от правото на управлява фирми през следващите девет години. Наложена му е и глоба от 30 000 лв.
 
Швейцарските власти са обявили Брендо за международно издирване с цел арест и екстрадиция във връзка с подправяне на документи, участие в организирана престъпна група, пране на пари и трафик на наркотици с утежняващи вината обстоятелства – престъпления, извършени в периода 2004 –2007 г. на територията на Швейцария.
 
47-годишният Банев бе задържан в Созопол на 16 май 2012 г. в рамките на международната полицейска операция "Кокаинови крале". Тогава белезници щракнаха на ръцете на общо 30 души, 12 от които - италиански граждани, един словенец, един румънец и един грузинец.

 

Родните магистрати взеха решение Банев да бъде екстрадиран на Ботуша, а властите там се задължиха да го връщат в България, за да може да се явява на заседанията по делото за пране на пари. Срещу Банев успоредно се води съдебен процес и в Италия.

 
В началото на месец февруари 2013 г. стана ясно, че има нова европейска заповед за арест на Брендо от съд в Букурещ. Властите в Румъния обявиха, че Банев и Радослав Атанасов са участвали в пренасянето на пратката с 50 кг кокаин, заловена от Румъния през април.
 

Още по темата гледайте във видеото.

Репортери: Георги Георгиев; Ина Гълъбова