Той е известен у нас с прозвището „кокаиновият крал”

Евелин Банев-Брендо нашумя у нас с прозвището „кокаиновият крал”. То дойде от името на европейската операция за трафик на бялата дрога, при която през май 2012 г. бяха задържани 30 заподозрени от различни националности. Сред тях бе и арестуваният в Созопол Брендо, който е сочен за ръководител на престъпната дейност от българска страна. Делото върви в Италия, където той бе временно екстрадиран през лятото на миналата година.

 
Европейска заповед за неговия арест бе издадена миналия месец и от Румъния, отново във връзка с група за трафик на наркотици. Решението на българския съд се очаква на 18 март.
 
Паралелно през февруари Брендо бе осъден от Софийския градски съд на седем години и половина затвор за пране на пари. Според магистратите над 21 млн. лв. са били обект на незаконни финансови операции от страна на Брендо и неговата група. 
 
Евелин Банев е роден в Бургас на 8 октомври 1964 г. От малък тренира борба, завършил е спортното училище в Стара Загора. Имал е общ бизнес с убития през 2006 г. бизнесмен Иван Тодоров-Доктора.
 
През март 2011 г. Брендо е бил ранен в ръката от наемен убиец, но не подава сигнал за това в полицията. Органите на реда научили за посегателството по свои неофициални канали.