Юлиян Спасов беше обвинен за измами с реституция на имоти

Бившият лидер на младежкото СДС в Русе вероятно е убил 69-годишния си дядо Иван Михайлов. Неотдавна Юлиян Спасов беше оправдан след петгодишна съдебна сага по повод опит за противозаконна реституция на апетитни имоти.

 

Спасов и Михайлов бяха замесени в престъпната схема за присвояване с фалшиви нотариални актове на скъпи имоти в Русе, един от които магазин, собственост на бившия израелски посланик у нас Емануел Зисман, предаде БГНЕС.

 

В понеделник следобед в полицията постъпил сигнал от съседи на възрастния мъж, след като чули от жилището му викове за помощ. Пристигналите на място служители на МВР разбили входната врата на апартамента и намерили вътре 39-годишния Юлиян Спасов и мъртвия вече Иван Михайлов. На тила му имало няколко прободни рани. Спасов е задържан.

 

Предполага се, че причината за престъплението са имотни или парични взаимоотношения. Имената на двамата мъже придобиха известност по време на делото за присвоените имоти преди няколко години. Тогава като обвиняеми бяха привлечени бащата на Юлиян Спасов - Сашо Спасов и Емил Каракашев.

 

Според обвинението Юлиян Спасов е подготвил реституция с фалшиви нотариални актове на десетки скъпи сгради в Русе и столицата. В списъка влиза например столът на Министерството на отбраната на ул. "6 септември" в София, частни и държавни сгради в центъра на Русе.

 

Актовете за собственост преди национализацията през 1947 г. са били подменени, а чрез фалшиви банкови бордера Спасов присвоил сгради и пари на русенските дружества "Труд" и "Топливо". Той бе обвинен и за присвояване на 20 000 евро по програма ФАР.

 

Юлиян Спасов беше осъден от Русенския окръжен съд на шест години затвор, а убитият Иван Михайлов получи тригодишна условна присъда и конфискация на 1/4 от имуществото. След обжалване през октомври Великотърновският апелативен съд оправда Спасов, но прокуратурата се закани да протестира присъдата.

 

Освен това Юлиан Спасов има и присъда за фалшива диплома за завършено юридическо образование, която той също обжалваше.