Подсъдимите бяха осъдени на първа инстанция за други отвличания

Подсъдими по делото срещу „Наглите” получиха оправдателни присъди от Софийския апелативен съд по някои обвинения. Групата, с чието залавяне се гордее вътрешният министър в оставка Цветан Цветанов, беше обвинена в серия отвличания в страната.

 

Ивайло Евтимов беше оправдан за отвличането на Борислав Атанасов, Даниел Димитров за отвличането на Георги Георгиев и Васил Маникатов. Столичният апелативен съд оправда за същите две отвличания и соченият за помагач Любомир Димитров. Прокопи Прокопиев и Ивайло Евтимов са признати за невинни по обвинението за съучастие в същите две отвличания.

 

Подсъдимите обаче бяха осъдени на първа инстанция за други отвличания. През април миналата година Ивайло Евтимов – Йожи, Прокопи Прокопиев – Културиста и Даниел Димитров – Релето получиха по 18 години затвор, Любомир Димитров – Гребеца получи 15 години затвор, припомня БГНЕС. Тогава съдът оправда четирима от осемте в групата за отвличанията, като намери доказателства за 12 от общо 13 отвличания.

 

През април 2012 г. съдът присъди години затвор за всяко едно от отвличанията на виновните. Така общо натрупаните години за Ивайло Евтимов са 130, за Прокопи Прокопиев – 125, за Даниел Димитров – 110, за Любомир Димитров – 76 години. Единственият, за чието отвличане не бяха признати виновни, е Румен Гунински. Софийският апелативен съд не намери доказателства за още три отвличания и измени присъдата на четиримата осъдени в тази им част.

 

Апелативният съд потвърди присъдите на подсъдимите в останалата част. Присъдата прочетена днес е била подписана с особено мнение на председателя на състава Мария Митева, която смята, че по делото има процесуални нарушения и трябва да се върне за ново разглеждане. Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.