С мощна експлозия беше извършен следствен експеримент

Атентатът от бургаското летище Сарафово се "повтори". Девет месеца по-късно при засилен медиен интерес взривът, убил седем души, беше възпроизведен край Ихтиман. Прокурорите определиха експериментът като 99% успешен, което означава, че те са успели максимално точно да възпроизведат събитията от миналото лято, които отнеха живота на шест души, загина и соченият за атентатор.

 

Мощният взрив избухна минути преди 11:00 часа. За точното възпроизвеждане на случилото се край Бургас бяха използвани два автобуса, 11 манекени, изработени от специален материал и разположени на местата, където са стояли пострадалите според свидетелските показания.

 

Поне два взрива трябваше да бъдат направени експериментално, за да се изяснят напълно обстоятелствата, при които петима израелци, един българин и атентаторът изгубиха живота си.

 

"Резултатите, които се получиха от първия взрив са напълно удовлетворителни, поради, което няма да се наложи провеждането на втори и следващ взрив", каза директорът на Националната следствена служба Бойко Найденов. 

 

Целият експеримент беше заснет от високоскоростни камери. Записите от тях ще помогнат на следователите да проучат подробно всеки детайл от атентата.