Столичният кмет е поискал допълнителни патрули около бежанските центрове в столицата

Увеличил се е броят на престъпленията в районите, където има бежанци. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в началото на днешното заседание на Столичния общински съвет. Фандъкова е разпоредила разполагане на допълнителни патрули от общинската полиция около бежанските центрове и е поискала подсилване на състава в районните управления на МВР. 

  
По данни на общината капацитетът от 800 души на центъра за настаняване в квартал „Овча купел" вече е превишен. Там са настанени над 1000 души. Открити са още два центъра за бежанци. Във "Враждебна" те са над 400, а от вчера е започнало настаняването на хора и в центъра във "Военна рампа" с капацитет 500 души. Столичният кмет Йорданка Фандъкова е притеснена за сигурността на живущите в районите на центровете и затова е потърсила помощ от МВР.


"В контакт сме с министъра на вътрешните работи, с директора на СДВР, но все още смятам, че е недостатъчно осигуряването с полицейски сили!", коментира кметът.


Според столичния кмет осигуряването на храна и грижи за бежанците ще предотврати напрежението. Такъв е случаят с центъра в "Очва Купел". До него се намира детска градина, в която вече има инцидент.


Заради проблеми с детската градина в съседство с центъра в "Овча купел" са монтирани видеокамери.